STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je minder werkdruk en meer werkplezier wilt ervaren, zijn er veel mogelijkheden. De kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Hieronder vind je vier oplossingen die in de gehandicaptenzorg goed werken. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Kom voor jezelf op: vier concrete acties

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je soms ‘nee’ zegt. En dat je het aan een ander vertelt als je uit balans bent. Hieronder staan vier concrete acties om de balans te bewaren of te herstellen door (beter) voor jezelf op te komen.

  • Wees creatief en stel eens een vraag terug. ‘Nee’ zeggen gaat over grenzen stellen. Het betekent niet automatisch dat iets helemaal niet gebeurt! Kan het misschien ook later? Of kan iemand anders het doen?
  • Maak een lijstje met argumenten. Je kunt vast veel redenen bedenken om ‘ja’ te zeggen. Maar schrijf eens rustig op welke argumenten je hebt om NEE te zeggen. Wellicht heb je de laatste tijd al meer gedaan dan goed voor je is? Mogelijk heb je behoefte aan rust of (meer) tijd voor je gezin of voor jezelf? Bekijk je lijstje eens en erken dat je prima redenen hebt om nee te zeggen!
  • Oefen. Belangrijk als je vaker ‘nee’ wilt zeggen: oefenen. Op leren.nl kun je een online cursus nee-zeggen doen.
  • Bereid je goed voor. Wil je met je leidinggevende in gesprek over je werkdruk, maar zie je er tegen op? Oefen het gesprek dan eerst eens met een collega of vriend(in). Of benut deze online gesprekssimulatie.
  • Gebruik een hulpmiddel tijdens het gesprek. Gebruik bij het oefenen én het echte gesprek bijvoorbeeld eens de koerskaart van checkjewerkstress.nl. De vragen helpen je om het over de zaken waar het echt om gaat te hebben.