STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/fysieke-belasting.jpg); }

Dit kun je voor jezelf doen

Als medewerker kun je zelf veel doen om fysieke overbelasting te voorkomen. Welke functie je ook vervult en wat voor werk je ook doet, sommige punten zijn op dit gebied altijd belangrijk. Daarnaast zijn er uiteraard zaken die bij de ene functie of situatie meer van belang zijn dan bij de andere. Hieronder vind je voor zowel medewerkers die cliëntgebonden taken hebben als voor medewerkers van ondersteunende diensten praktische tips en informatie.

Let altijd op deze vijf punten!

Goed omgaan met de risico’s van fysieke belasting vraagt om een bepaalde basishouding. Sommige zaken zijn simpelweg altijd van belang, ongeacht je precieze functie of werkzaamheden. Zorg dat jij deze vijf punten altijd scherp voor ogen hebt!

Tips voor clientgebonden handelingen

Werk jij met cliënten? Dan gelden voor jou diverse bijzondere aandachtspunten: een goede werkhouding, het inzetten van hulpmiddelen en het benutten van de mogelijkheden van cliënten. Lees meer over wat jij kunt doen om gezond te blijven als je met cliënten werkt.

Tips voor ondersteunende handelingen

Vervul je een ondersteunende functie? Of voer je als cliëntondersteuner dat soort taken uit? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met het tillen, duwen of trekken van zware lasten, of werken in ongunstige houdingen (hurken, voorover buigen of knielen). Lees wat jij kunt doen om gezond te blijven.

Werken met computer, laptop, tablet en smartphone

Bij veel functies in de gehandicaptenzorg is werken met een computer, laptop, tablet of smartphone nodig of handig. Ben je per dag twee uur of meer met een beeldscherm in de weer, dan is het belangrijk dat je dit op een gezonde manier doet. Zeven praktische tips om klachten te voorkomen.

Aandachtspunten als je zwanger bent of borstvoeding geeft

In beide gevallen is je fysieke belastbaarheid lager dan normaal. Meld je zwangerschap en/of borstvoedingswensen zo spoedig mogelijk bij je leidinggevende en vraag waar nodig advies aan de bedrijfsarts. Zij kunnen je helpen om je werk aan te passen als dat nodig is. Neem daarnaast enkele algemene regels in acht.