STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor je organisatie

Als je voor de opdracht staat om ervoor te zorgen dat een hele organisatie goed met werkdruk omgaat, heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. Hieronder vind je zes oplossingen waarmee je in een organisatie aan de slag kunt gaan. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Het leidinggeven versterken

Leidinggevenden kunnen een bron zijn van werkplezier… maar soms ook een oorzaak van werkdruk. En dat terwijl zij juist een sleutelrol hebben in het tijdig oppikken van de signalen bij medewerkers en het voeren van goede gesprekken. Het is belangrijk om leidinggevenden goed bij hun taken op het gebied van werkdruk en werkplezier te ondersteunen. Waar nodig zul je daarbij voor training en scholing moeten zorgen.

  • Stel heldere criteria op. Wat moeten alle leidinggevenden weten en kunnen? En is dat op dit moment al voor elkaar? Besteed in het opleidingsplan van leidinggevenden specifiek aandacht aan werkdruk en werkplezier.
  • Inventariseer de uitgangssituatie. Zijn alle leidinggevenden in jouw organisatie er klaar voor? Hebben ze voldoende kennis over werkdruk en werkplezier? Beschikken ze over de vaardigheden om hun sleutelrol rond werkdruk te vervullen? Zijn ze zich bewust van hun leiderschapsstijl en –rol, lukt het hen om met het team goede zorg te leveren én de kwaliteit van het werk hoog te houden?
  • Zorg waar nodig voor ondersteuning en verbetering. Er zijn meerdere mogelijkheden om het leidinggeven te versterken. Training voor alle leidinggevenden, coaching en intervisie voor allen of enkelen, binnen of buiten de eigen organisatie. Schat zoveel mogelijk per geval in wat het beste zal werken.
  • Geef samen het goede voorbeeld. Je leidinggevenden zijn ook medewerkers. Als hun eigen balans onder druk staat, komt er van hun sleutelrol op het gebied van werkdruk en werkplezier niet veel terecht. Tegelijkertijd biedt dit op organisatieniveau dé gelegenheid om het goede voorbeeld te geven! Pik dus zeker hun signalen op en verbind er actie aan.