Kijk eens in de spiegel
Leidinggeven in de gehandicaptenzorg is een pittige klus. Er wordt veel van je verwacht. Ook ten aanzien van werkdruk en werkplezier, want als leidinggevende heb je veel invloed op wat je medewerkers op dit gebied ervaren. Daarom is het belangrijk om geregeld kritisch naar jezelf te kijken. Wakker jij door je communicatie, complimenten, kritiek, beslissingen en stijl van leidinggeven de werkdruk aan? Of ben je juist degene die het werkplezier vergroot?
- Pas op voor de defensieve reflex. Wat is jouw eerste reactie als een medewerker bij je komt met de uitroep: “De werkdruk is hier veel te hoog!”? Ervaar je dat als een aanval of als een noodkreet? Tel eens tot tien en vraag door over de ervaren werkdruk. Zoek naar feiten én de beleefde emoties. Vat ze samen en laat de ander merken je luistert en het signaal serieus neemt.
- Durf je kwetsbaar op te stellen. Wil je weten wat je medewerkers van je stijl van leidinggeven vinden? Met de checklist leiderschap (PDF, 79Kb) kom je over een aantal relevante werkdrukissues met hen in gesprek.
- Sta open voor suggesties van anderen. Niemand kan alles weten, iedereen heeft baat bij goede ideeën die anderen hebben ontwikkeld. Op zoek naar inspiratie hoe je als leidinggevende handig met werkdruk en werkplezier om kunt gaan? Kijk eens naar deze gouden tips (PDF, 75Kb)!
- Ontwikkel je vaardigheden. Er zijn meerdere manieren om je vaardigheden op het gebied van leidinggeven te ontwikkelen. Ook op het specifieke thema werkdruk en werkplezier. Je kunt binnen of buiten je organisatie een coach zoeken of een training volgen. Of begin gewoon door eens een boek over (coachend) leiderschap te lezen.
- Check je eigen werkdruk. Leidinggeven kan behoorlijke belasting opleveren. En jij bent ook maar een mens! Heb je het gevoel dat je eigen werkplezier onder druk staat? Benut dan de hulpmiddelen voor medewerkers om jouw balans te checken.