Prik- bijt, snij-, krab- en spat-incidentenprotocol: de aandachtspunten op hoofdlijnen
Als zich een prik-, bijt, krab-, spuug-, -snij of spatincident met besmettingsgevaar heeft voorgedaan en de medewerker is blootgesteld aan biologische agentia, dan is doelmatig handelen belangrijk. Zorg daarom voor een heldere instructie die voorziet in concrete handelingen in geval van een prik, bijt, rab-, spuug- of snijincident. Hieronder vind je de aandachtspunten op hoofdlijnen.
- Zorg dat iedereen weet wat hij moet doen. De instructie moet bij voorkeur op de werkplek aanwezig zijn. Waar dit niet mogelijk is, moeten medewerkers goed geïnstrueerd zijn en moet de instructie regelmatig herhaald worden.
- Maak afspraken met zorgaanbieders. Belangrijk is dat er acute zorg beschikbaar is, ongeacht het tijdstip waarop het incident zich voordoet. Denk aan een 24-urige achtervang voor prik-, bijt-, snij en spataccidenten via bijvoorbeeld medische achterwacht, een nachtdienstensysteem en dergelijke. Ook kun je gebruik maken van commerciële aanbieders zoals Prikpunt en PreventCare. Met deze partijen heeft VGN prijsafspraken gemaakt.
- Zorg dat de bedrijfsarts een melding krijgt. In het geval van een besmetting is hij verplicht een melding te verrichten bij het Nederlands Centrum voor beroepsziekten.
Praktijkvoorbeelden
Sommige besmettingen moeten acuut behandeld worden omdat anders de schade groot kan zijn. Hoe je dat kunt regelen lees je in VGN Deskundige hulp bij Prik Bijt Snij en Spataccidenten.