Direct naar content

Dit doe je voor een organisatie

Ben je verantwoordelijk voor een goede omgang met infectierisico’s binnen een hele organisatie, dan is het vooral van belang om tot een integraal beleid te komen. Er is veel te regelen en te doen: hieronder vind je praktische aanknopingspunten. Je kunt telkens doorklikken naar nadere informatie en tips.

Houd kennis over infectieziektes up to date

Infectieziekten vormen een specialistisch onderwerp binnen het arbobeleid. Het is niet alleen Arbobeleid, maar ook een thema in kwaliteitsbeleid (infectiepreventie). Bovendien staat de wetenschap op dit gebied niet stil. Medewerkers en leiding moeten daarom regelmatig voorlichting en instructie krijgen op dit gebied. Iedereen moet letten op de hygiëne en weten wat je moet doen bij incidenten waarbij er sprake kan zijn van besmettelijk materiaal.

Zorg dat degene die verantwoordelijk is voor het infectiepreventiebeleid en degene die voor Arbo let op infectierisico’s voor medewerkers, gezamenlijk een planning maken om het thema onder de aandacht te houden van alle medewerkers die hier mee te maken kunnen hebben (zowel zorgmedewerkers als facilitaire medewerkers).

Minimaal doe je dit:

Bij nieuwe medewerkers in de eerste 8 weken een voorlichting en instructie over infectiepreventie. Dat kan in de vorm van een E-learning of een voorlichtingsbijeenkomst van minimaal een uur onder begeleiding van een terzake deskundig persoon (hygiënist). De volgende thema’s worden daar minimaal behandeld (risico en veilige werkwijze):

  • Risico’s van infecties in relatie tot het werk.
  • Persoonlijke hygiëne en specifiek handhygiëne.
  • Praktische instructie gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen.
  • Schoonmaken en desinfectie: het belang van schoonhouden, hoe maak je schoon, welke middelen voor schoonmaak en desinfectie gebruik je (geen ethanolhoudende desinfectiemiddelen), hoe ga je om met afval, welke beschermende middelen gebruik je.
  • Omgaan met bijzondere situaties: cliënten met ernstige besmetting, zelf drager of zelf extra kwetsbaar.
  • Voorkomen van – en wat doe je bij prik-, bijt-, snij- of spuugincidenten. Alleen veilige naalden gebruiken, verbod op recappen en gebruik naaldcontainer.
  • Vaccinatie en advies vragen bij bedrijfsarts
  • Speciale aandachtspunten bij zwangerschap en borstvoeding

Minimaal jaarlijks voor iedere werknemer en vrijwilliger herhaling van voorlichting en instructie m.b.t. bovenstaande thema’s over Infectierisico’s van tenminste een half uur.