Direct naar content

Dit doe je voor een organisatie

Ben je verantwoordelijk voor een goede omgang met infectierisico’s binnen een hele organisatie, dan is het vooral van belang om tot een integraal beleid te komen. Er is veel te regelen en te doen: hieronder vind je praktische aanknopingspunten. Je kunt telkens doorklikken naar nadere informatie en tips.

Beheers de risico’s bij ambulante zorg

Ook in de ambulante zorg is het belangrijk om de risico’s met betrekking tot blootstelling aan infectieziekten zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Maar hoe krijg je grip op de situatie bij een ander?

  • Stel voorwaarden. Bepaal welke minimumeisen je hanteert om verantwoord bij de cliënt te kunnen werken. Je kunt bij het leveren van ambulante zorg prima eisen stellen op het gebied van de inrichting en hygiënische omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan minimumeisen met betrekking tot hygiëne en schoonmaakmiddelen. Meld er duidelijk bij dat dit nodig is om veilig te kunnen werken. Regel in ieder geval in lijn met de hygiëne regels binnen de eigen locatie:
    • Afspraken over schoonhouden van de ruimtes en het materiaal dat gebruikt wordt bij het schoonmaken.
    • Afspraken over hoe afval (waaronder injectienaalden) en wasgoed waar besmettingsrisico’s aan kunnen kleven worden opgeborgen en afgevoerd respectievelijk gereinigd.
    • Uitsluitend veilige naald systemen zijn toegestaan, recappen is verboden.
    • Het melden van infecties van cliënt aan de instelling/de begeleiding.
    • Afspraken m.b.t. huisdieren (zieke huisdieren in quarantaine plaatsen).
    • Een ‘hygiëne-pakket’ voor medewerkers die in ambulant werk in risico-situaties terecht kunnen komen: mondneusmasker, handschoenen, handdesinfectiemiddel, wegwerpschort. Hierbij worden tenminste de aanwijzingen gevolgd zoals vervat in de SRI richtlijn PBM NB in situaties met een ernstige besmetting bij cliënt aanvullen met aanvullende beschermingsmiddelen zoals gehanteerd bij interne ernstige besmetting.
  • Onderhoud korte lijntjes. Een specifieke vorm van ambulante zorg is dat een cliënt voor een (dag)behandeling naar een huisarts, medisch specialist of polikliniek gaat, zonder dat er een opname met overnachting plaatsvindt. Besmetting met bijvoorbeeld MRSA behoort dan tot de risico’s. Maak afspraken over melding van ernstige infecties aan jullie instelling door zulke zorg- en/of ketenpartners in geval van besmettelijke ziekten en mogelijk dragerschap van cliënten. Zo kun je waar nodig samen effectieve maatregelen nemen om verspreiding van ziekmakende bacteriën en virussen te beperken en adequaat te reageren op mogelijke blootstelling.