26 april 2024
Voorlichting en instructie: aandachtspunten per functie en werksoort
Om praktijkrichtlijnen en hulpmiddelen goed toe te passen zijn goede voorlichting en instructie nodig. Wat in jouw team nodig en verstandig is, hangt af van de aanwezige functies en werksoorten. Hieronder vind je een overzicht met praktische aanknopingspunten.
Teamleden die cliëntgebonden werkzaamheden verrichten
- Zorg voor voldoende opleiding en instructie. Ze zijn belangrijk en hoeven niet veel tijd te kosten. Vergeet niet om aanwezige kennis en vaardigheden geregeld op te frissen. Ook de BeleidsSpiegel geeft hiervoor concrete handvatten.
- Vraag zo nodig hulp van de ergocoach of de preventiemedewerker.
- Kies je voor e-learning? Bij fysieke belasting gaat het vaak om vaardigheden, daarom is het verstandig e-learning te koppelen aan een vaardigheidstraining. We spreken dan van blended learning. E-learning kan dan worden gedaan als voorbereiding, tijdens of achteraf als toets.
Tools:
- Praktijkrichtlijnen voor zorgverleners
- Free Learning Stalift en Passieve Lift
- Free Learning Omgaan met Extreem Obese Cliënten
- Werken met Glijzeilen
- Goed gebruik: filmpjes met alle technieken
- Via Free Learning kunnen gratis diverse e-learning modules worden gedaan; er staan 56 verschillende modules op.
Teamleden in ondersteunende functies of werkzaamheden
- Leid je teamleden goed op. Zorg voor goede voorlichting en instructie en herhaal die geregeld, zodat het geheugen wordt opgefrist. Ook de BeleidsSpiegel geeft hiervoor concrete handvatten.
- Vraag zo nodig hulp. De ergocoach of de preventiemedewerker kan je helpen om de voorlichting en instructie goed in te richten.
Tools:
Teamleden die beeldschermwerk doen
- Licht medewerkers die dit werk doen goed voor. Maak gebruik van de tips in deze arbocatalogus.
- Vraag waar nodig hulp of ondersteuning. De ergocoach of preventiemedewerker in je organisatie kan je zeker verder helpen!