Geef voorlichting en instructie
Het voorkomen van fysieke overbelasting vergt kennis en vaardigheden. Zorg dus dat alle betrokkenen hier regelmatig voorlichting en instructie over krijgen. Denk daarbij aan alle medewerkers, waaronder ook inhuurkrachten, stagiaires en vrijwilligers. Geef in ieder geval bij de start van hun functie voorlichting en instructies en bij aanpassingen van (gebruik van) de hulpmiddelen en methodieken. Herhaal daarnaast jaarlijks het doornemen van de Praktijkrichtlijnen in bijvoorbeeld een werkoverleg.
De volgende punten zijn belangrijk om ten minste te organiseren:
Planmatig functiegericht voorlichting geven
In de BeleidsSpiegel en de IGZ staan basisnormen voor de verplichte voorlichting en training bij gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Maak een scholingsplan op basis van functie en werkzaamheden, dat ervoor zorgt dat medewerkers minimaal éénmaal in de vier jaar de instructies en trainingen herhalen voor de werkzaamheden waarin desbetreffende risico’s en hulpmiddelen voorkomen. Doe dit op het niveau van het ‘leerprofiel’ zoals aangegeven in de Leerstand. Geef tenminste voorlichting en instructie op het praktisch niveau van de materialen in de Leerstand en bij Freelearning. Deze zijn specifiek gericht op werkzaamheden in de Zorg.
De specifieke aanwijzingen in de toelichting op de BeleidsSpiegel die geaccordeerd zijn door de branche, sociale partners en overheid, bieden je concrete richtlijnen voor hoe vaak en intensief de trainingen te herhalen:
- ‘Er is, gecombineerd met een training in het gebruik van hulpmiddelen, standaard één keer per jaar minstens één dagdeel bijscholing nodig in manuele transfertechnieken voor medewerkers die zorg verlenen aan cliënten met fysieke ADL-beperkingen.’
- ‘Er is, gecombineerd met een training in manuele tiltechnieken, standaard minstens één keer per jaar één dagdeel bijscholing nodig in het gebruik van (nieuwe) hulpmiddelen voor medewerkers die zorg verlenen aan cliënten met fysieke ADL-beperkingen.
Geef ook voorlichting en instructies bij ingebruikname van nieuwe hulpmiddelen en technieken.
Sluit aan bij de doelgroep
Let daarbij op de volgende aspecten:
- Kenmerken van de doelgroep. Inhoud en werkvorm moeten zijn afgestemd op de doelgroep. Met wat voor medewerkers heb je te maken? Waar zijn ze gevoelig voor, waar hebben ze juist een hekel aan?
- Doel. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld vooral kennis of informatie overdragen, of streef je naar gedragsverandering?
- Vertaling naar de werkpraktijk. Sta bij iedere instructie of voorlichting stil bij de vraag wat het geleerde of besprokene concreet betekent voor de dag van morgen. Besteed ook aandacht aan de vraag welke obstakels daarbij zijn te verwachten.
Zorg voor herhaling
Herhaal minimaal jaarlijks het doornemen van de Praktijkrichtlijnen in bijvoorbeeld een werkoverleg.
Afhankelijk van de situatie in jouw organisatie kunnen de volgende punten ook zinvol zijn om op te pakken:
Maak duidelijk wat je van medewerkers verwacht
Besteed in de voorlichting en instructie ook aandacht aan wat er van iedere medewerker mag worden verwacht. Duurzaam inzetbaar blijven wordt in de gehandicaptenzorg in hoge mate bepaald door de mate waarin medewerkers in staat zijn gezond met hun lijf om te gaan. De boodschap mag daarom luiden: ‘dit wordt er van je verwacht en omgekeerd kun je rekenen op steun van je organisatie’.
Kies voor een passende werkvorm
Vraag je af wat het beste aansluit bij de doelgroep en bij je doelstelling. Is dat bijvoorbeeld geschreven voorlichting of beeldmateriaal? Kun je medewerkers het beste groepsgewijs aan het werk zetten met een concrete opdracht, of vormt e-learning een goede aanvulling?
Kies je voor e-learning? Bij fysieke belasting kan je dan bijna niet zonder ‘blended learning’. Combineer dus online training met een vaardigheidstraining. En vraag bijvoorbeeld medewerkers die op cursus gaan vooraf een e-learning te doen en het certificaat naar de cursus mee te nemen. Kijk eens bij Free Learning voor interessante e-learning modules.
Schakel de ergocoach in
De ergocoach kan een belangrijke taak bij de voorlichting en training vervullen, zowel door ‘on the job’ collega’s te informeren en instrueren, als door daarbij te signaleren voor welke punten verdere voorlichting en instructie gewenst is, en/of deze verdere voorlichting en instructie (deels) te verzorgen.
Tools
De volgende tools kunnen je bij de invulling van je beleid ondersteunen:
- Leerstand , digitale leerroute langs verzamelde thema’s van fysieke belasting (films en brochures)
- Freelearning: platform met vele praktische video’s over thema’s in de zorg.
- GoedGebruik Platform voor diverse voorlichting en instructiefilms
- Free Learning Beeldschermwerk
- Free Learning Manoeuvreren
- Free Learning Stalift en Passieve Lift
- Free Learning Omgaan met extreme obese cliënten
- Free Learning Werken met Glijzeilen