STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/fysieke-belasting.jpg); }

Dit kun je voor jezelf doen

Als medewerker kun je zelf veel doen om fysieke overbelasting te voorkomen. Welke functie je ook vervult en wat voor werk je ook doet, sommige punten zijn op dit gebied altijd belangrijk. Daarnaast zijn er uiteraard zaken die bij de ene functie of situatie meer van belang zijn dan bij de andere. Hieronder vind je voor beide categorieën praktische tips en informatie.

Zeven tips voor als je met cliënten werkt

Bij cliëntgebonden werkzaamheden loop je grote kans om met fysieke belasting te maken te krijgen. Daarom gelden voor jou diverse bijzondere aandachtspunten. Hieronder vind je zes zaken waar je zeker op moet letten om fysieke overbelasting te beperken.

Benut de praktijkrichtlijnen voor fysieke belasting.

De Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven aan wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Ze geven de grenzen aan van wat toelaatbaar is en wat niet. Tot die grenzen kun je vaak nog gezond werken zonder hulpmiddelen, boven de grens heb je hulpmiddelen nodig om je lichaam te beschermen.

Gebruik hulpmiddelen.

De tillift, het bariatrische glijzijl, de ergonomische luier graag aanpassen naar opstalooprek: het zijn stuk voor stuk hulpmiddelen die je kunnen helpen om de fysieke belasting te verminderen. Goed gebruik doet een beroep op je deskundigheid. Vraag zo nodig collega’s of de ergocoach om een instructie. Of bekijk één van de instructiefilmpjes op Goedgebruik.nl. En zorg dat je hulpmiddelen goed worden onderhouden. Een voorbeeldje zijn de opgepompte banden van de rolstoel.

Maak gebruik van de zelfredzaamheid van cliënten.

Naarmate cliënten mobieler en zelfredzamer zijn, is bij hun verzorging minder fysieke inspanning van jouw kant vereist. Tenminste... als je de zaken slim aanpakt! Stimuleer dus zoveel mogelijk de zelfredzaamheid van je cliënten. Kleine dingen kunnen hier al een wereld van verschil maken. Zo beperk je niet alleen je eigen fysieke belasting, maar geef je ook de cliënt een positieve prikkel om lichamelijk actief te zijn.

Bereid je voor op veelvoorkomende situaties.

Sommige situaties waarbij fysieke overbelasting op de loer ligt komen in gehandicaptenzorg veelvuldig voor. Daarom zijn er infosheets ontwikkeld die je kunnen helpen om er goed mee om te gaan. Er zijn exemplaren over ‘Loopbegeleiding’, ‘Weerstand en spasmen’, ‘Werken met visueel beperkten’, ‘Hulp bij het opstaan’ en  ‘Aan en uitkleden’.

Wees voorbereid op agressief gedrag van cliënten.

Ook weerstand en agressie kan leiden tot fysieke belasting. Leer hierover meer in de mini pocket ‘Veiligheidscoach’. Als je een individueel leeradvies wil vul je De Leerstand in.  

Ga goed om met obese cliënten.

De zorg voor cliënten met obesitas levert vaak extra belasting op van je rug en ledematen. Leer hoe je daar mee om moet gaan, bijvoorbeeld door de E-learningmodule obese cliënten te doen.

Werk goed samen met je collega’s.

Hoewel het minder zwaar lijkt geven de Praktijkrichtlijnen aan dat je het gros van zorghandelingen op een veilige manier in je eentje kunt doen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, dan is het beter om fysiek belastend werk samen te doen. Zo kun je de belasting flink terugbrengen. Gebruik daarnaast de ervaring en kennis van je collega’s of leidinggevende. Vooral het goed gebruiken van praktijkrichtlijnen en hulpmiddelen vereist vaardigheid, je team kan je daarbij helpen. Wees ook alert op collega’s die het minder nauw nemen met praktijkrichtlijnen. Dit kan het voor jou een stuk moeilijker maken om een richtlijn wél te hanteren! Kijk of je knelpunten aan de orde kan stellen in een teamoverleg of roep het advies in van de ErgoCoach.