STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/fysieke-belasting.jpg); }

Dit kun je voor jezelf doen

Als medewerker kun je zelf veel doen om fysieke overbelasting te voorkomen. Welke functie je ook vervult en wat voor werk je ook doet, sommige punten zijn op dit gebied altijd belangrijk. Daarnaast zijn er uiteraard zaken die bij de ene functie of situatie meer van belang zijn dan bij de andere. Hieronder vind je voor zowel medewerkers die cliëntgebonden taken hebben als voor medewerkers van ondersteunende diensten praktische tips en informatie.

Fysieke belasting in de gehandicaptenzorg: wat zijn jouw grootste risico’s?

Elke functie kent zijn eigen vormen van fysieke belasting. Wil je jouw risico’s beperken, dan is het belangrijk te weten met welke belasting jij precies te maken hebt. Als je direct met cliënten werkt kun je dat inschatten door de TilThermometer  in te vullen voor je groep, afdeling of locatie. Heb je een ondersteunde functie, dan vul je de RugRadar in. Werkdruk draagt ook bij aan een hoge fysieke belasting. Tips voor werkdrukbeheersing vind je hier

Je verricht cliëntgebonden handelingen

Vanwege hun handicap moeten cliënten vaak worden ondersteund. Naarmate de cliënt minder zelfredzaam is, heeft hij vaak meer begeleiding nodig en neemt voor jou de kans op fysieke (over)belasting toe. Afhankelijk van hun mobiliteit geldt dat ook voor cliënten met overgewicht. Cliënten die agressief gedrag vertonen kunnen je letterlijk uit balans brengen. Het is vooral belangrijk om je te houden aan de Praktijkrichtlijnen. Meer tips.

Je vervult een ondersteunende functie

Werk je binnen een keuken, dienst facilitaire zaken, technische dienst of de werkbegeleiding in de dagbesteding, dan kun je te maken hebben met tillen, duwen, trekken of ongunstige werkhoudingen. Let op je houding, wissel het werk af, ga geregeld even zitten, til niet onnodig en gebruik geen brute kracht! Je vindt dit allemaal terug in de Praktijkrichtlijnen die speciaal zijn geformuleerd voor medewerkers met een ondersteunende functie. Meer tips.

Je gebruikt bij je werk een computer, tablet of smartphone

Het gebruik van deze hulpmiddelen kan eenzijdige belasting opleveren en zo tot klachten leiden. Dit geldt niet alleen voor administratieve functies: ook medewerkers met een cliëntgebonden functie werken met deze elektronische hulpmiddelen en lopen risico. Een goede ergonomische werkplek is belangrijk en let op de praktijkrichtlijnen over de aaneengesloten taakduur van minder dan twee uur met een totaal maximum van vijf tot zes uur per dag. Meer tips.

Tools (links)