STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/biologische-agentia.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je op het gebied van infectieziekten besmetting wilt voorkomen, is persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat je zorgvuldig werkt in situaties waar blootstelling kan optreden. Wat dit concreet betekent vind je hieronder. Je kunt telkens doorklikken naar meer informatie en tips.

Vaccinatie tegen infectieziekten: zeker een overweging waard!

Vaccinatie kan bijdragen aan beperking van het risico van infectieziekten. Dat geldt zeker voor hepatitis B voor medewerkers die in contact kunnen komen met bloed. Dat is van belang voor jou zelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Vind je het moeilijk om te beslissen of jij je moet laten vaccineren, neem dan in ieder geval onderstaande punten mee in je overwegingen.

  • Baseer je op harde feiten. Als het goed is, biedt je werkgever niet zomaar vaccinatie aan. Dit gebeurt op basis van een uitvoerige inventarisatie van de risico’s: in welke functies lopen medewerkers een risico om te worden blootgesteld aan biologische agentia? Hoe groot is dit risico? Vraag gerust naar deze achterliggende feiten en overwegingen. Je werkgever kan jou helpen bij je beslissing.
  • Vraag naar de criteria. Naast de risico-inschatting is ook van belang hoe besmetting bij specifieke infectieziekten tot stand kan komen. Voor hepatitis B is bijvoorbeeld een goed criterium voor vaccinatie of er gerede kans is op bloed-bloedcontact. Vraag welke criteria je werkgever hanteert, dan beslis je op basis van de juiste argumenten.
  • Informeer naar het standpunt van de OR. Je werkgever mag zijn vaccinatiebeleid alleen invoeren, wijzigen of intrekken als de ondernemingsraad hiermee instemt. De OR hoort bij zijn afweging niet alleen het organisatiebelang, maar ook dat van de werknemers mee te wegen. Meestal zullen leden van dit orgaan vanaf het begin met de werkgever hebben meegedacht over wat verstandig is. Zij kunnen je hier dus ook alles over vertellen. Wil je meer weten over de rol van de OR? Deze arbocatalogus bevat een handig overzicht.