STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/bhv.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als medewerker in de gehandicaptenzorg heb je te maken met cliënten (en soms ook collega’s) die zich in een noodsituatie zoals een brand of een ongeval niet of moeilijk zelf kunnen redden. Daarom heb jij in zulke gevallen een belangrijke rol, óók als je geen bedrijfshulpverlener (BHV’er) bent. De BHV’ers hebben bij zulke incidenten wel de leiding, maar kunnen in hun eentje nooit iedereen redden of in veiligheid brengen. Daar ben jij hard bij nodig! Hieronder lees je wat je kunt doen om hier klaar voor te zijn.

Valkuilen bij veranderingen: zo vermijd je ze

Als een gebouw of werkruimte wordt ingericht, wordt er meestal wel stilgestaan bij de noodvoorzieningen. Dat moet immers om vergunning te krijgen. Maar daarna wordt het gebouw gebruikt: er komen dingen bij, de inrichting wordt aangepast. Dan is het oppassen geblazen of de veiligheid nog is gegarandeerd. In de dagelijkse drukte let je daar vaak niet op. Plan dus geregeld een moment om stil te staan bij de volgende zaken.

  • Vluchtroutes: zijn die nog steeds begaanbaar en vrij van obstakels?
  • Blusmiddelen: zijn die bereikbaar als ze nodig zijn?
  • De omgeving: is die nog veilig, of zijn er door veranderingen gevaren ontstaan?
  • Nieuwe cliënten of collega’s: kunnen die zichzelf redden of moet je in noodsituaties wellicht speciale aandacht aan hen besteden?
  • Brand en rookscheidingen: in het gebouw zijn bouwkundige voorzieningen die er voor zorgen dat bij brand het vuur en de rook tegen gehouden worden en zich niet verspreiden naar andere gebouwdelen (bijvoorbeeld branddeuren). Misschien is dit moeilijk te zien, maar bij twijfel: vraag de BHV hoe dat zit bij jou in de afdeling. Blijft die scheiding ook in tact? Zijn deuren niet geblokkeerd, doen automatisch sluitende deuren het nog, is het brandwerend glas nog heel, zijn er geen openingen gemaakt door wanden die voor brandscheiding moeten zorgen (gaten geboord/kabeldoorvoeringen gemaakt)?