STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/bhv.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als medewerker in de gehandicaptenzorg heb je te maken met cliënten (en soms ook collega’s) die zich in een noodsituatie zoals een brand of een ongeval niet of moeilijk zelf kunnen redden. Daarom heb jij in zulke gevallen een belangrijke rol, óók als je geen bedrijfshulpverlener (BHV’er) bent. De BHV’ers hebben bij zulke incidenten wel de leiding, maar kunnen in hun eentje nooit iedereen redden of in veiligheid brengen. Daar ben jij hard bij nodig! Hieronder lees je wat je kunt doen om hier klaar voor te zijn.

Opstellen van risico-profielen voor je afdeling

Cliënten kunnen een zeker risico zijn als het gaat om het veroorzaken van brand of andere calamiteiten. Daarom is het belangrijk in beeld te hebben wat je van hen kunt verwachten. Daarnaast is de vraag of ze bij noodsituaties kunnen waarschuwen en of ze zelfredzaam zijn. Door voor de gehele groep in kaart te brengen wat je van hen kunt verwachten is er een helder beeld van wat je te doen hebt om noodsituaties te voorkomen en welke hulp er nodig is als er een calamiteit optreedt.

Voor het opstellen van deze risico-profielen is een methode ontwikkeld door de samenwerkende Brancheorganisaties Zorg en Brandweer Nederland (programma De Zorg Brandveilig). Door deze toe te passen ontstaat overzicht. Hiermee kun je dan ook zien op welke punten je extra aandacht moet geven als het gaat om brandveiligheid. Daarnaast vormt dit de basis om te bepalen welke acties er te nemen zijn als er dan toch een calamiteit optreedt.